Talks

Tijdens Festival Designkwartier kun je je laten inspireren door ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, die je in Talks en designkwartiertjes laten kennismaken met hun denkwereld en werkveld. De Talks duren ca. 30 minuten, na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen en kun je napraten met de sprekers. De Talks vinden plaats in de Tempel of bij Nest.

In combinatie met je Festival ticket heb je gratis toegang tot de Talks, mits er nog plek is. Koop eerst je ticket en reserveer online je Talks, de capaciteit van de Talks is beperkt.

Overzicht Talks Festival Designkwartier 2018

Talks in de Tempel (Prins Hendrikstraat 39)

Festival Designkwartier programmeert gedurende drie dagen in de Tempel - het monumentale voormalige bankgebouw - afwisselende Talks, in samenwerking met de Dutch Design Foundation, Kickstarter/Voordekunst, Zefir7/BNO en aan het festival deelnemende ontwerpers. 

Vrijdag 1 juni 13:00 uur

Studio RENS – onderzoek & ontwerp

Studio RENS ontwerpt op basis van onderzoek, waarbij kleur een centrale rol speelt. Kan porselein zichzelf kleuren? Op welke manier blaas je een collectie tapijten nieuw leven in? Hoe reageren verschillende houtsoorten op verf, en is iemands levensloop te vertalen naar een wandkleed? De ontwerpers van RENS vertellen over hun werkwijze waarin zij reageren op productieprocessen binnen een (productie)bedrijf.

Vrijdag 1 juni 14:00 uur

Dutch Design Foundation – introductie Masterclass Crowdfunding Dutch Design - ENG

Deze Talk is exclusief voor ontwerpers.

De Masterclass is de kick-off van de derde editie van Crowdfunding Dutch Design; een initiatief van Dutch Design Foundation om ontwerpers te stimuleren en te begeleiden bij de professionalisering van projecten. Aansluitend:

  • 14:30 -15:15 uur Kickstarter - Heather Corcoran (European Design & Technology Outreach Lead) - ENG
  • 15:15 -16:00 uur Voordekunst- Alyssa Mahler  (Project Manager) - ENG

Heb jij een innovatief idee? En heb jij plannen om een crowdfunding campagne te starten? Maar ben je nog op zoek naar de juiste handvatten om deze campagne vorm te geven? Dan is deze Masterclass Crowdfunding Dutch Design iets voor jou. Crowdfunding platforms Kickstarter en voordekunst nemen je mee in de wereld van co-creatie en alternatieve financiering. Je leert welke stappen je moet zetten om een succesvolle campagne te creëren en wat de do’s en don’ts zijn in de formulering van een campagne. Ook krijg je de mogelijkheid om je idee voor te leggen en vragen te stellen.

Vrijdag 1 juni 16:30 uur

Social Label – Design Works

Stichting Social label ontwerpt arbeid op maat, design met betekenis, waardoor mensen aan de zijlijn meedoen en trots ontlenen aan de mooie producten die zij maken. ‘Design Works’ (2017) is de titel van het boek dat zij maakten voor ontwerpers, bestuurders, wetenschappers, onderwijs en ondernemers. Een pleidooi om via de kracht van design en communicatie de alsmaar groter wordende tweedeling in onze maatschappij te verkleinen. Momenteel zijn 12 topontwerpers aangesloten (o.a. Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Dick van Hoff, Edwin Vollebergh, Borre Akkersdijk). Social label is een groeiende beweging van mensen die streven naar een sociaal duurzame, inclusieve economie.

Zaterdag 2 juni 12:00 uur --wegens omstandigheden kan deze talk niet doorgaan--

Dorota Gazy - van probleemoplosser naar scenariodenker

Dorata Gazy is designer maar ontwerpt geen gebruiksproducten. Tijdens deze lezing vertelt ze over hoe zij vragen, toekomstscenario’s en methodes ontwerpt. Zo denkt ze mee in verschillende velden over de inhoud en vorm van een toekomstige omgeving, dienst of product. Ze gaat dieper in op speculatief design, hoe ontwerpers dankzij hun verbeeldingskracht toekomstscenario’s schetsen en deze in tastbare diensten en producten gieten. Een ontwikkeling van de designer als probleemoplosser naar scenariodenker. 

Zaterdag 2 juni 13:00 uur

Kranen/Gille - PLANT

Een toelichting op het werk van Kranen/Gille, en dan met name de PLANT vormentaal, waarmee Kranen/Gille al menig ontwerp heeft uitgevoerd. Als laatste hoogtepunt in deze serie bijvoorbeeld een kroonluchter voor het Nederlandse merk MOOOI. Vaak getypeerd als een hedendaagse uitwas van Art Nouveau is een staande lamp uit deze serie te zien in Gemeentemuseum Den Haag als onderdeel van de tentoonstelling “Art Nouveau in Nederland”

Zaterdag 2 juni 14:00 uur

Studio Nienke Helder – Sexual Healing

Nienke Helder vertelt over hoe je als ontwerper kunt samenwerken met wetenschappers om tot nieuwe ideeën te komen en welke ontwerpkeuzes er komen kijken bij zo'n gevoelig thema als (seksuele) trauma's.

Zaterdag 2 juni 15:00 uur

Ineke Hans - Design en Sociale Context

De wereld om ons heen verandert snel, en daarmee ook de positie van de ontwerper. Ineke Hans zal spreken over de veranderende rol van de ontwerper, die steeds meer hybride wordt: variërend van vormgever van massa geproduceerd industrieel werk, digitaal geproduceerd, of handgemaakte, ambachtelijke producten, tot werk voor project- en woningmarkten of projecten met bijzondere gemeenschappen. Ze illustreert dit met voorbeelden uit haar werk.

Zaterdag 2 juni 16:00 uur

Envisions – Wood in Progress

Het designcollectief envisions werkt samen met Finsa—een van de grootste houtfabrikanten van de wereld. Met een onomstotelijk verlangen om het belang van het ontwerpproces te betogen, creëerden zij met een diverse groep van 12 ontwerpers de collectie wood in process—een experimentele collectie halffabrikaten, gebaseerd op de houtmaterialen van Finsa. Het het doel is om de Spaanse fabrikant te inspireren en de mogelijkheden van hun huidige producten, technieken en productieprocessen op een levendige manier bloot te leggen. Sanne Schuurman (art director van envisions) en Lennert Sieling (Finsa) vertellen over de experimentele samenwerking, de aanloop hiernaartoe, en zowel de collectie wood in process (Milaan, 2017) en hun meest recente werk wood in progress (Milaan, 2018).

Zaterdag 2 juni 17:00 uur

Nienke Hoogvliet - onverwachte en onconventionele materialen

Bioplastic uit afvalwater gemengd met crematie-as, vissenhuiden die natuurlijk gelooid worden tot leer - de materialen waar Studio Nienke Hoogvliet mee werkt zijn onverwacht en onconventioneel. Tijdens Designkwartier vertelt ze over de achterliggende gedachte van deze projecten en geeft ze inzicht in haar ontwerpproces.

Zondag 3 juni 12:00 uur

Mies Loogman – Gene Machine

De lezing gaat niet alleen over genetische modificatie maar ook over het hele voedselsysteem en onderbouwt de informatie die mensen kunnen winnen met de gene machine. Mies vertelt over hoe we ooit met cultivatie van groente, fruit en granen begonnen zijn en waar dat tot nu toe heeft geleid. Genetische modificatie is een van de aspecten van waaruit het voedselsysteem verduurzaamd kan worden.

Zondag 3 juni 13:00 uur

Jessica den Hartog - Recolored, a new way of recycling

Jessica vertelt over haar onderzoek naar gerecycled plastic en de ontwikkeling van een kleuren- en materialenbibliotheek. Alle vormen van plastic afval ontwikkelt zij naar esthetische materialen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere ontwerpers. Jessica’s opriep: De manier waarop materiaal en kleur wordt geproduceerd en gerecycled moet worden veranderd. Er is een nieuwe manier van denken nodig, die start bij het experimenteren met materiaal, kleur en techniek.

Zondag 3 juni 14:00 uur

Anne Ligtenberg - Het Dyslexie Boek

Wat is dyslexie eigenlijk en zitten daar ook goede kanten aan? Anne Ligtenberg heeft een boek ontworpen dat in plaats van het op te schrijven, laat zien hoe dyslectici met taal om gaan. Zij zal praten over hoe je juist design kan inzetten om dit soort onderwerpen aan te pakken.

Zondag 3 juni 15:00 uur

Dirk Laucke - Binger Laucke Siebein Berlin/Amsterdam

Binger Laucke Siebein staat voor progressieve en non-conformistische concepten, voor communicatie en ontwerp: oprecht, gedurfd en intelligent. Merken verdienen een uniek optreden dat niet altijd bij iedereen in de smaak valt. Het minst bij de concurrentie. Binger Laucke Siebein werkt internationaal vanuit Amsterdam en Berlijn en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van creatieve strategieën, onconventionele concepten, merkontwikkeling en dynamische identiteiten voor opdrachtgevers uit de culturele sector en het bedrijfsleven. Zij combineren een strategische en conceptuele aanpak met hoogwaardig design en bekijken projecten vanuit zowel een wervend als ook een ontwerp perspectief.

Deze lezing is mogelijk gemaakt door Zefir7/BNO/Stroom Den Haag. Maandelijks organiseert Zefir7/BNO innovatieve en controversiële lezingen over het vakgebied ontwerpen in Stroom Den Haag. Meldt je aan op Facebook of geef je op voor de nieuwsbrief.

Zondag 3 juni 16:00 uur

Merel Karhof - Taanlaboratorium en Wind Knitting Factory

Merel vertelt over hoe de vondst van een kist met cachou in de schuur van haar opa leidde tot het ‘Taanlaboratorium’, dat zij in opdracht van het Zuiderzeemuseum maakte. Ook zal ze vertellen hoe ze op het idee kwam haar ‘Wind Knitting Factory’ te maken: een door de wind aangedreven breimachine. Deze mobiele windfabriek visualiseert wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind. Het was een idee dat ontstond tijdens een wandeling in het Londense South-Kensington en eindige bij een doodlopende weg.

Zondag 3 juni 17:00 uur 

Shahar Livne - Mining the Anthropocene - ENG

De creatie van nieuwe materialen en technologieën heeft de aarde immens veranderd en leidde ons naar een nieuw geologisch tijdperk, het Antropoceen of het tijdperk van de mens.

Shahar Livnes onderzoek naar de eigenschappen van dit tijdperk leidde haar naar het creëren van een ontwerpmethodiek die ze noemt: conceptueel materiaalontwerp, een methode die onderzoekt hoe een materiaal effect kan hebben en conceptuele aspecten in het ontwerp weerspiegelt.

Pecha Kucha Night bij Zaal 3 - de Constant Rebecqueplein 20a

Zaterdag 3 juni, 20:30 – 22:30 uur 

Pecha Kucha is opgezet in 2003 door architectenbureau Klein Dytham in Tokyo als een evenement voor jonge ontwerpers om elkaar te ontmoeten, te netwerken en hun werk te tonen aan publiek. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd evenement en worden in zo’n 260 steden Pecha Kucha Nights gehouden, waaronder in New York, Buenos Aires, Shanghai, London en Den Haag! Het Pecha Kucha (Japans voor prietpraat) presentatie-concept is gebaseerd op een korte maar krachtige presentatievorm. Elke presentatie bestaat uit 20 slides, die per slide door de spreker in 20 seconden wordt toegelicht. Dit concept is gebaseerd op een simpele gedachte; een goed idee heeft niet veel tijd nodig om verteld te worden.

Talks bij Nest - De constant Rebecqueplein 20B

Nest x Satellietgroep programmeren in het gebouw van Nest een programma gekoppeld aan de tentoonstelling Uptime, met ontwerpers, wetenschappers en kunstenaars.

Vrijdag  1 juni 19.30 uur

Ruben Jacobs (cultuursocioloog) – De steen van het Antropoceen

“De steen van het Antropoceen, daar begon ik mijn verhaal mee. Die steen staat voor mij symbool voor iets. Voor een artistieke houding naar de wereld die in de realiteit van het Antropoceen verder gestalte krijgt. Deze artistiek houding wordt gekarakteriseerd door een hernieuwde samenkomst tussen de wereld van verklaren (wetenschap) en de wereld van het verbeelden (kunst).” Ruben Jacobs is een cultuursocioloog en onderzoeker en schrijft aan een nieuw boek over de verstoorde relatie tussen mens, technologie en natuur. Hij schets een interessant  alternatief op teloorgang en biedt de luisteraar een tastbaar toekomstbeeld.

Zaterdag 2 juni 16:00 uur

Lonny van Ryswyck – ontwerper & Bert van der Valk – geoloog

Vormgever Lonny van Ryswyck (Atelier NL) en geoloog Bert van der Valk gaan met elkaar in gesprek over het Haagse kustgebied en de Zandmotor. Waar komt al dat zand vandaan en wat biedt de grondstof voor ontwerpers voor interessante mogelijkheden?

Zaterdag 2 juni 17:00 uur

Giuseppe Licari – kunstenaar – ENG

De zeebodem is zwaar vervuild en tot op de rand van uitputting uitgebuit. Licari stelt vragen over hoe de mens de natuur in de toekomst overeind kan houden. Hoe kan de giftige bodem worden hersteld? Hoe kunnen kunst en design actief onderdeel uitmaken van deze zuivering?

Zaterdag 2 juni 17:20 uur

Oscar Santillán – kunstenaar – ENG

Oscar Santillán onderzoekt binnen zijn werk denksystemen; structuren bedacht door mensen om de wereld beter te begrijpen. Hij bevraagd het westerse wereldbeeld dat gebaseerd is op binaire structuren, zoals zichtbaar/onzichtbaar, echt/onwerkelijk, mens/natuur, of inhoud/object.

Zaterdag 2 juni 18:00 uur

Henk Oosterling – filosoof

De huidige menselijke conditie is er een van radicale middelmatigheid ofwel de onkritische consumptie van comfort. Welke structuren kunnen we maken om hier kritisch over na te denken zonder terug te vallen in een 19e eeuws discours? Filosoof Henk Oosterling legt uit hoe filosofen zich altijd hebben gebogen over de verhouding tussen mens en natuur.

Zaterdag 2 juni 19:00 uur

Esther Kokmeijer – kunstenaar & Gerbrandt van Vledder – oceanograaf

De zeevaarders van de Marshall Eilanden hebben de opmerkelijke gave om met grote precisie te navigeren tussen ver uit elkaar gelegen eilanden, op basis van enkel de sterren, de wind en oceaangolven. Kokmeijer en Van Vledder bezochten de eilanden en gaan met elkaar in gesprek over oceaannavigatie en het zesde zintuig van de Marshall-zeevaarders.

Zondag 3 juni 16:00 uur

Alexander van Oudenhoven – Milieuwetenschapper

Welke waarden halen we uit bouwen met natuur en hoe verhoudt zich dit tot zogenaamd 'hard' kunstbeheer, zoals betonnen dijken. De relatie tussen mens en natuur is veelal gebaseerd op diensten die natuur aan de mens levert (schone lucht, voedsel, water) en wordt soms gezien als vanzelfsprekend. De waarden van natuur kent echter een diepere laag.

Zondag 3 juni 17:00 uur

Austin Camilleri – kunstenaar & Suzanne Wallinga – curator – ENG

Suzanne Wallinga bezocht Malta en Gozo meerdere keren en raakte gefascineerd door deze eilanden op de grens van Europa. Kunstenaars, waaronder Austin Camilleri, verbinden politieke geschiedenissen en geologische eigenschappen aan storytelling.

Zondag 3 juni 18:00 uur

Aliki van der Kruijs – ontwerper

Vormgever en modeontwerper Aliki van der Kruijs zal ingaan op verschillende ontwerpprojecten waarin water belangrijke rol speelt. Overal op de planeet ondergaan we de invloed van de oceanische ruimte. Regen is immers slechts water dat tijdelijk van de oceanische ruimte is geleend.

Zondag 3 juni 18:20 uur

Vibeke Mascini – schrijver & kunstenaar

Vibeke Mascini analyseert systemen die onmogelijk te beïnvloeden lijken, zoals het metriek stelsel en de Nederlandse taal. Binnen deze systemen vindt ze rekbaarheid en poëtische vertalingen. Ze is met name geïnteresseerd in hoe de waarde van informatie (en de daaruit volgende betekenis) wordt gedefinieerd door cultureel bepaalde beoordelingsmethoden.

Zondag 3 juni 19:00 uur

Josje Hattink – kunstenaar & Tanya Lippmann – klimaatwetenschapper - ENG

Stijgende zeespiegel en verzakkend land; geen ideale combinatie. Josje Hattink en Tanya Lippmann houden zich allebei bezig met veranderingsvraagstukken in het Nederlandse landschap: de effecten van klimaatverandering en door de mens veroorzaakte manipulaties.